Juuri nyt

Ratkeaako soten kohtalo tänään? Perustuslakivaliokunta yrittää saada lausuntonsa valmiiksi – Yle seuraa päivän käänteitä

Miten käy sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen?

Soten kohtalo voi ratketa pitkälti tänään, sillä perustuslakivaliokunnan tavoitteena on saada valmiiksi lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen kello 12. Valiokunta tiedottaa päivän aikana, valmistuuko lausunto tänään.

Kuinka suuria muutoksia perustuslakivaliokunta edellyttää, on ratkaiseva merkitys, ehtivätkö sote-lait äänestettäväksi suureen saliin vielä tällä vaalikaudella.

Sen jälkeen, kun perustustuslakivaliokunta on saanut lausuntonsa valmiiksi, koko paketti palaa takaisin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka viimeistelee mietintönsä.

Vasta tämän jälkeen paketti voi mennä suureen saliin äänestettäväksi.

Seuraamme päivän käänteitä tässä artikkelissa.

Soteen eteen liuta uusia vaikeuksia

Soten eteen on vuodenvaihteen jälkeen kasautunut koko ajan uusia vaikeuksia.

Sinisten kansanedustaja Maria Lohela loikkasi tammikuussa Liike Nyt -eduskuntaryhmään ja ilmoitti, ettei voi tukea uudistusta. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksella on enää niukin mahdollinen enemmistö sote-äänestyksessä: nyt kannat jakautuvat 100–99.

Lisäksi talouspolitiikan arviointineuvosto pitää uudistuksen säästötavoitetta epävarmana ja perustuslakioppineet ovat huomauttaneet kokonaisuudessa olevan yhä isoja ongelmia.

Myös Ahvenanmaan kysymys on noussut esille.

Oma kysymyksensä on se, ovatko yksityisessä vanhustenhoidossa paljastuneet ongelmat vaikuttaneet kansanedustajien sote-kantoihin.

Hallituksesta taas on vakuutettu, että sote ehtii suureen saliin äänestettäväksi ja että se saadaan maaliin.

Lisää aiheesta:

Hallitus sai luottamuksen äänin 99–88 – Opposition kysymys vanhusten hoidon huonosta tilasta ei kaatanut hallitusta, katso video

Lähde: Yle

Leave a Comment

error: Content is protected !!